Czy ptaki jedzą robaki?

Pokarm dla ptakówGołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest aktualnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony wiele razy w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących dziś na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej zobaczyć można go również w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

 

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie da się nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest wyraźnie czarny.

U gołębia grzywacza występuje tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. W dodatku warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *