W jakich lasach żyją ptaki?

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (wliczanych również wcześniej do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten żyje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te nierzadko docierają również aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej.

Izolowane populacje tego gatunku ptaka znajdują się ponadto w północnym regionie Azji, a także Ameryce Północnej. Tryb życia mysikrólika zwyczajnego jest zróżnicowany, bowiem częściowo uznaje się go za osiadły, a częściowo za wędrowny oraz koczujący. Zima jest dla tego ptaka czasem, w którym wyrusza ona w stronę południowej Europy albo też północnej Afryki. W naszym kraju mysikrólik pospolity upodobał sobie świerkowe lasy górskie, a także zlokalizowaną na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską i Białowieską.

Życie ptaków

Jest to ptak popularny na terenie Polski, a jego najmniejszą najniższą liczebność wyróżnia się na tych obszarach, na których nie występują wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest ptakiem o najmniejszych rozmiarach na całym kontynencie. Mimo, iż w wielu wypadkach za takiego uznawany jest strzyżyk, to właśnie mający maksymalnie 9 centymetry długości mysikrólik, posiada w tej kategorii absolutne pierwsze miejsce na podium. Czytaj dalej W jakich lasach żyją ptaki?

Popularne ptaki w Polsce

Zataczająca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się chyba wszystkim z nas, zapowiedź wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który dumnie reprezentuje ród kukułkowatych. Zasięg występowania kukułki zwyczajnej jest dosyć szeroki. Zamieszkuje ona strefę umiarkowaną i pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Spotkać ją można też na terenach Azji i w Europie, w której skrupulatnie pomija tylko Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego gatunku w naszym kraju, bowiem w niektórych miejscach jest on bardziej, a w innych mniej, liczny. W większości przypadków spotyka się go na niżowym obszarze kraju. Zamieszkuje on też przeróżne krajobrazy- począwszy od lasów oraz zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na sąsiedztwie trzcinowisk porastających przy wodnych zbiornikach.  Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dość smukła.

Popularność ptaków

Jej ogon jest długi oraz klinowaty. Ubarwienie samca i samicy wyraźnie pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszary wierzch ciała, głowę, szyję , a także pierś, natomiast ogon jest wyraźnie ciemniejszy, z białymi plamami , a także charakterystyczną pręgą końcową. Spód ciała pokrywa natomiast poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Samice posiadają natomiast typowy rdzawy nalot na szyi. Wielokrotnie można zobaczyć również samicę, które mają na całej powierzchni ciała ciemne, poprzeczne prążkowanie. Czytaj dalej Popularne ptaki w Polsce

Czy ptaki jedzą robaki?

Pokarm dla ptakówGołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest aktualnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony wiele razy w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących dziś na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej zobaczyć można go również w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

 

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie da się nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest wyraźnie czarny. Czytaj dalej Czy ptaki jedzą robaki?